Bøger
Knud Romer regnes for at være en af de ypperste forfattere i det danske sprog og modtog De gyldne laurbær for debutromanen ”Den som blinker er bange for døden” (2006).
Se Knud tale om bogen og julen
24 dage med rim i december
“Er det dit hjerte
flettet i mit?
Ja da, det er det,
nu er det dit.”
Knud Romer har skrevet en kærlighedserklæring til julen, og bogen er samtidigt et pragtværk i egen ret af kunstneren Karin Rytter.
Hver kalenderdag får sit rim, der smelter på tungen som … rim; iskrystaller. Der er slikket i sokken, musetrapper, nisser, julehjerter, misteltener – og kælketuren, krybben, adventskransen, kirkeklokker og sne kugler og Santa Lucia. Vi får klejner, brune kager, risengrød, gløgg og flæskesteg serveret – og alting ender i mysteriet julenat.
Rimene genfortryller julen, så vi kan være sammen om dem og læse dem højt med hinanden. For det er meningen med jul.
Den svenske konges hemmelige marmeladeopskrift
16 magiske fortællinger om kunst og kærlighed – og længslen efter det uopnåelige.
Tag med på en rejse fra Frederiksstaden til Nykøbing Falster med en indbygget pilgrimsfærd til Irans Mashad-moské og en afstikker til Avenue de New York i Paris. Undervejs møder vi otte nonnesøstre, Tosse-Johanne, en omrejsende pianist og sågar H.C. Andersens genfærd.
Den som blinker er bange for døden
Knud Romer Jørgensen har med “Den som blinker er bange for døden”, skrevet en roman der er stærkt inspireret af forfatterens hårde opvækst på Nykøbing Falster i 1960’erne, med en tysk mor.
Knuds tilværelse er kendetegnet af isolation og konstant mobning. Han er enebarn i en familie, der på samme måde som ham selv bliver udstødt. Hans mor stammer fra en rig tysk familie, der flygtede fra Berlin i slutningen af Anden Verdenskrig.
“Den som blinker er bange for døden” er en rå, socialrealistisk og hård roman om hvad der sker når en barndom fyldes med had.
Kort over Paradis
Fra barndommen på Falster til 90’ernes overfladiske, narkomættede reklameverden følger vi Knud, der i “Kort over Paradis” begiver sig ud på en omvendt dannelsesrejse, der fører ham lige lukt i helvedet.
I bogen hører vi om bandeordenes mester, lærer om hemmelige biblioteker og møder Knuds magiske ven, der som søn af en amerikansk CIA-agent vokser op i Mellemøsten under den kolde krig.
“Kort over Paradis” er Knud Romers anden roman, skrevet 12 år efter Romers anmelderroste debut “Den som blinker er bange for døden”.
Pigen i violinen
“Pigen i violinen” er Knud Romers gribende fortælling om en ung violinist, der fanges i en verden af ubarmhjertig disciplin og en indre længsel efter at udtrykke sin kunst.
Hun bliver kun fem år, da hendes far forærer hende en violin. Det bliver en skæbnesvanger gave, som vil forme hele hendes liv fra det øjeblik. Hun suges ind i musikkens verden, og bliver ført rundt til Mozarts Salzburg, Chopins Katowice og den klassiske musiks fødested i Wien. Samtidig med at hun bliver ældre vokser kravene til hende, og hun har snart kun violinen i sit liv. Kærlighedens varme fordufter, mens musikken bliver højere og hurtigere, og hun svimlende må halse efter professorens disciplinære undervisning. Hendes barndomsgave er blevet til et koldt fængsel, hun aldrig kan flygte fra.
Knud Romer viser nye sider af sit forfattertalent med “Pigen i violinen”, der er et isnende eventyr om musikkens besættelse af en ung pige.
ABC
Med “ABC” har Knud Romer skabt en dejlig børnebog på vers, som kan hjælpe de mindste med at lære alfabetet.
Med udgangspunkt i 29 dyr har han skrevet 29 vers, og på den måde genbruger han alle de klassiske greb fra de velkendte ABC-bøger. Bogen er i øvrigt smukt illustreret af John Kørner, og hver eneste illustration er sammenhængende med sit eget vers.
Et hvert barn kan have det sjovt med “ABC”, hvor sjove rim og billeder sætter barnets læring i første række og giver det helt nye muligheder for at udforske sproget.